Vesti


Publikacija Nastavnička profesija za 21. vek predstavljena na Filozofskom fakultetu

10. juni 2013.

Nova COP-ova publikacija Nastavnička profesija za 21. vek predstavljena je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 6. juna. O knjizi su ovom prilikom govorile Gordana Miljević, menadžerka projekta ATEPIE i dr Jelena Vranješević, voditeljka nacionalnog tima Srbije u projektu ATEPIE.

Nakon upoznavanja sa osnovama projekta Unapređenje nastavničke profesije za inkluzivno, kvalitetno i relevantno obrazovanje (Advancing Teacher Professionalism for Inclusive, Quality and Relevant Education - ATEPIE), Gordana Miljević je govorila o regionalnom kontekstu iz kojeg je proizašla ova knjiga. Jelena Vranješević je predstavila ključne teme obrađene u ovoj publikaciji: kako je razvijen Okvir nastavničkih kvalifikacija, njegovu strukturu i sadržaj, kao i mogućnosti njegove primene u regionalnom i nacionalnim kontekstima.

Promociji publikacije prisustvovali su nastavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici Saveza učitelja Srbije, Centra za interaktivnu pedagogiju, Centara za profesionalno usavršavanje, Učiteljskog i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Publikacija Nastavnička profesija za 21. vek rezultat je saradnje stručnjaka u oblasti obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije, međunarodnih eksperata u ovoj oblasti i projektnog tima COP-a. Ona nudi smernice za izradu, adaptaciju i/ili reviziju nacionalnih dokumenata koji se odnose na obrazovanje i profesionalno usavršavanje nastavničke profesije. U ovim smernicama su objedinjeni znanje, kvalitete, posvećenost ljudskim pravima i socijalnoj pravdi kao i druge vrednosti koje nastavnici treba da imaju kako bi njihovi učenici bili pripremljeni za život u dvadeset prvom veku. Publikacija je sveobuhvatni regionalni dokument koji može pomoći da se premosti jaz između obrazovnih politika za nastavnike i rada u praksi.

Nastavnička profesija za 21. vek objavljena je na engleskom, srpskom i makedonskom jeziku.

Izdanje u celosti možete preuzeti ovde.