Vesti


Svi mi – Interkulturalni program za multietničke srednje škole u Srbiji

20. septembar 2023.

Centar za obrazovne politike je mesec septembar, osim početkom školske godine, obeležio novim projektom pod nazivom „Svi mi – Interkulturalni program za multietničke srednje škole u Srbiji“, koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje učenika različitih nacionalnih pripadnosti, kao i unapređenje kompetencija učenika i školskog osoblja u domenu interkulturalnog obrazovanja.

Dugogodišnji rad i iskustvo u sistemu obrazovanja pokazali su nam da je saradnja učenika različitih nacionalnih pripadnosti izazovna, naročito kada u srednjim školama postoje segregisana odeljenja, a da su mogućnosti da učenici sarađuju i zajednički doprinose školskom životu ograničene.

Stoga, projekat „Svi mi“ će tokom godinu i po dana organizovati dva programa obuke - jedan za učenike i jedan za nastavnike, kao i seriju interkulturalnih radionica, ne bi li se nivo saradnje učenika različitih nacionalnih pripadnosti unapredio.

Projekat je namenjen srednjim školama sa teritorija Niša, Novog Pazara, Novog Sada i Subotice.

Tokom oktobra Centar za obrazovne politike će objaviti poziv školama iz navedenih mesta za učešće u projektu.

Pored aktivnosti koje će se realizovati u školama, Centar za obrazovne politike će biti zadužen i za monitoring i evaluaciju, odnosno prikupljanje i analizu podataka kojima će se meriti ostvarenost projektnih ciljeva.