Vesti


Održan susret predstavnika lokalnih samouprava u Vrnjačkoj Banji u projektu "Zajedno ka srednjoj školi"

16. oktobar 2023.

Tokom dvodnevnog susreta održanog 12. i 13. oktobra 2023. godine u Vrnjačkoj Banji, okupilo se preko 40 predstavnika lokalnih institucija i organizacija iz lokalnih samouprava koje su uključene u projekat „Zajedno ka srednjoj školi“.

Cilj okupljanja bio je razmena iskustava lokalnih samouprava u podršci učenicima iz osetljivih grupa, kao i razmatranje mogućnosti za unapređenje postojećih i usvajanja novih mera na lokalnom nivou.

Glavna tema o kojoj su učesnici diskutovali  je uspostavljanje i rad intersektorskih tela, odnosno razmatrane su moguće aktivnosti u skladu sa statutima lokalnih samouprava.

Takođe, predstavljeni su načini uspostavljanja intersektorskih tela – kako izgleda struktura, koji su principi i pravni okvir uspostavljanja i kako se odvija koordinacija različitih institucija na lokalnom nivou.  

Na kraju, razmatrali su predlozi za sastav lokalnog intersektorskog tela, a diskutovano je o lokalnim izazovima i načinima prevazilaženja tih izazova.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici institucija iz sledećih lokalnih samouprava - Aleksinac, Bečej, Bor, Ćuprija, Knjaževac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Surdulica i Žabalj.