Vesti


Aktivnost sećanja učenika Treće beogradske gimnazije – intervju sa Zoranom Amarom

12. maj 2023.

Učenici Treće beogradske gimnazije, koji učestvuju u projektu „Putevima sećanja – zajedničke akcije sećanja“ koji se realizuje u Nemačkoj, Poljskoj i Srbiji i koji sprovodi organizacija Centropa u saradnji sa Jevrejskim muzejom Galicije iz Poljske i Centrom za obrazovne politike, organizovali su intervju sa Zoranom Amarom, rediteljem i filmskim pedagogom, sinom Vere Amar, umetnice koja je preživela Holokaust.

Intervju je održan kao vid aktivnog sećanja (engl. remembrance), kojim su učenici podstakli sećanje na Veru Amar.

Zoran Amar, jedino dete iz braka Vere Amar i Isaka Amara, na intervjuu je govorio o sećanjima iz mladosti, sećanjima njegove majke, odrastanju u porodici Amar, o Beogradu iz vremena 70-ih godina i posledicama koje je Drugi svetski rat ostavio na jevrejsku zajednicu u Srbiji.

  

    „Ako pričamo o mojim babama i dedama, mi nismo imali taj kontinuitet, zato mislim da je teško     o tome pričati … gde se porodica kao takva podrazumeva, u tom kontinuitetu - ja to nisam imao, nisu ni oni imali…“

 

    Na pitanje kako je njegova majka, Vera Amar, proslavljala praznike, Zoran Amar je rekao:
 

    „Neki put smo odlazili u Sinagogu, ali to nije bilo redovno“.

 

 

Vera Amar u svom intervjuu koji je dala 2000. godine, koji se nalazi na sajtu Centrope, kaže da je na kraju života, kao posledica svega što joj se desilo, postala ortodoksna Jevrejka:

Srećna sam zbog toga i mirna sam. Imam balans. Idem u sinagogu petkom uveče i subotom i to mi je dovoljno“.

Učenici Treće beogradske gimnazije će na kraju projekta napraviti i objaviti dokumentarni film koji će sadržati isečke iz ovog intervjua - film koji je posvećen ljubavnim odnosima Jevreja koji su živeli na teritoriji Srbije, naročito onima koji su bili u braku sa pripadnicima drugih religija, a prožet je i događajima iz Drugog svetskog rata.

Takođe, delovi iz njihovog filma poslužiće za kreiranje aplikacije koja će se bazirati na lokacijama u Nemačkoj, Poljskoj i Srbiji, tačnije, lokacija u Beogradu, koje su bile ili su i dalje od značaja za Jevreje koji su živeli ili danas žive.

Projekat „Putevima sećanja – zajedničke akcije sećanja“  se finansira sredstvima Fondacije "Sećanje, odgovornost i budućnost" iz Nemačke i Saveznog ministarstva finansija, na osnovu odluke Bundestaga.

Tim iz Srbije čini ukupno 25 učenika iz Treće beogradske gimnazije, Prve beogradske gimnazije, Desete gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Beograda i Tehničke škole iz Knjaževca, kao i troje zaposlenih iz pomenutih škola.